Kinderyoga is bewustwording, géen spel of avontuur

Kinderyoga is een combinatie van yogaoefeningen en spelvormen, afgestemd op de belevingswereld en leeftijd van het kind, waarin plezier beleven voorop staat. Yoga betekent letterlijk 'verbinden'. Het staat voor het in balans brengen van lichaam en geest, dus eigenlijk in verbinding komen met jezelf, maar ook met anderen en onze omgeving. Hierdoor kom je lekkerder in je vel te zitten.

 

Kinderyoga creëert spelenderwijs meer bewustzijn bij kinderen, zowel fysiek als mentaal.

 

In een kinderyogales worden dynamische (dier-)yogahoudingen gebruikt, maar ook rustmomenten. Elementen als mindfulness oefeningen, massage, zintuigenspelletjes, concentratie oefeningen, visualisaties en affirmaties komen ook aan bod. Een kinderyoga les is aantrekkelijk en afwisselend voor kinderen, maar álles heeft een doel en wordt niét ingezet omdat het zo leuk is voor het kind. Hoe werkt dat dan in een les?

 

Bijvoorbeeld: Een eierloop met Pasen;

Een ei op een lepel in je mond laten balanceren, terwijl je over een touw loopt. Kinderen vinden dat heel leuk, uit enthousiasme lopen ze in eerste instantie zo snel mogelijk over het touw en de eitjes vliegen door de lucht. 

Dan aan de docent de taak om bewustzijn te creëren. Dit kan simpelweg door te vragen aan de kinderen: wat heb je nodig om deze oefening zo goed mogelijk te doen? Of: merk eens op als je dit doet wat dit van je vraagt. Je staat er versteld van hoe goed kinderen dit kunnen benoemen: concentratie, evenwicht en balans

Maar wat zit er nog meer in zo'n oefening? Rekening houden met anderen, geduld oefenen, hulp accepteren als het nog moeilijk is, luisteren naar jezelf. Hierna verloopt een oefening als deze heel anders.

Voorbeeld tieners: Stilzitten

We leven momenteel in een tijd waarin we constant veel prikkels krijgen aangeboden. Zeker tieners staan continu 'aan'. Komen met hun airpods in de oren uit bed, krijgen de hele dag door input dmv muziek, podcasts, filmpjes enz enz. Op sommige scholen mogen ze zelfs met muziek in hun oren schoolwerk maken. En zo raken ze letterlijk de verbinding met zichzelf kwijt. Tijdens eindexamens kunnen ze niet goed optimaal presteren, omdat ze de stilte niet gewend zijn.

Bij een stilte meditatie kunnen tieners zich dan ook erg ongemakkelijk voelen. Ze weten niet goed raad met zichzelf, zijn het niet gewend om 'niks' te horen of binnen te krijgen. En ja, dan wordt je geconfronteerd met jezelf en dat kan ongemakkelijk zijn. Terwijl je juist sterker bent als je je meer bewust bent van jezelf en je omgeving. Je merkt dan eerder op hoe het met je gaat en kunt eerder bijsturen. Dit geeft je veel meer een geluksgevoel.

 

Hoe kun je als ouder bijdragen aan deze bewustwording bij kinderen? 

Kinderyoga is voor kinderen een uurtje plezier beleven met leeftijdsgenootjes. Zij hebben niet altijd door wat de oefeningen met hen doen en dat is ook niet nodig, het gebeurt vanzelf. Maar......... kinderyoga is geen wekelijks uitje of entertainment, geen avontuur waar geldt: hoe gekker, hoe beter.

Niet alles wat aangeboden wordt, vindt elk kind leuk. Dat hoeft én kan ook niet, dat is bij volwassen yoga ook niet. Het is zelfs een metafoor voor het leven, daarin is ook niet altijd alles leuk. Je kunt weerstand voelen bij een houding of oefening (kinderen vinden het dan saai, of niet leuk), maar het mooie is, dat dít juist de oefeningen zijn die je op dat moment het hardst nodig hebt. Door toch juist die houding te doen, worden innerlijke blokkades of spanningen losgemaakt. Als je dit vaker doet, kun je zelf gaan ervaren wat het met je doet.

Hoe kun je als ouder helpen?

- Vraag na een les: hoe was de les? (in plaats van: Was het leuk?)

- Heeft je kind een keer geen zin? Leg uit dat het dan juist goed is om te gaan, dat het zich na de les fijner zal voelen. Leer ze om soms toch iets te doen waar je geen zin in hebt, dat leert hen doorzettingsvermogen en geeft ze achteraf meer voldoening als altijd alles maar uit de weg te gaan als je een keer geen zin hebt. Dat kan in het leven ook niet.

- Leg je kind uit wat de lessen voor hem/haar kunnen betekenen, waar ze bij helpen en dat houdingen makkelijker worden hoe vaker ze het doen. Stil zijn en liggen tijdens een meditatie kan de 1e keer heel ongemakkelijk zijn (zelfs voor volwassenen), maar hoe vaker je dit doet, hoe beter het je af gaat. En je hebt hier profijt van in het dagelijks leven. Het is net als met sporten, hoe vaker en langer je traint, hoe meer resultaat je boekt.

- Geef zelf het goede voorbeeld! Bewustwording begint eigenlijk bij jezelf, sta jij zelf ook open voor verbinding? Of zit je tijdens het ontbijt met je iphone aan om weer 'bij te zijn'? Ben jezelf hier ook wat meer bewust van: ga (samen met je kind) eens de natuur in en verwonder je, ben je bewust van jezelf, anderen en je omgeving. Merk wat het je oplevert.

- Vind je dit moeilijk? Laat het me dan weten, graag denk ik met je mee hoe en wat yoga voor jouw kind kan betekenen. Samen kunnen we kijken wat het kind nodig heeft (in het dagelijkse leven) en hoe yoga hiervoor ingezet kan worden. Besef dat kinderyoga positief bijdraagt aan een betere balans voor je kind, ook al beoefen je het niet jarenlang. Bij elke les worden er kleine zaadjes geplant, waar ze vroeg of laat de vruchten van gaan plukken. 

 

Kinderyogalessen zijn zaadjes bewustwording, voor nu en later!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.